Ook Capelle viert internationale Coming-Out dag

Wethouder Marc Wilson samen met leden van de GSA bij de regenboogvlag. (Foto: Frank de Roo -www.fotografiederoo.nl

Capelle – Samen met jongeren van de GSA (Gender & Sexuality Alliance) van het Capelse Comeniuscollege hees wethouder Marc Wilson vrijdagmorgen de regenboogvlag. Diverse lokale organisaties waaronder de gemeente Capelle vieren vandaag alvast de internationale ‘Coming-Out dag’. Omdat deze dag pas op zondag 11 oktober is, blijft de regenboogvlag het hele weekend hangen.

Wethouder Marc Wilson: “Capelle is een van de vele regenbooggemeenten in Nederland. Dat betekent dat we ons actief inzetten om de acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit te vergroten. Door vandaag met vele organisaties in de stad de regenboogvlag te hijsen benadrukken we dat iedereen zich zichzelf mag en kan zijn. Dat de gemeente dit samen met onder andere zorginstellingen, scholen, maatschappelijke partners, ondernemers, en hulpdiensten kan doen is een krachtig signaal. We staan voor een inclusieve samenleving waarin iedereen zichzelf mag zijn. Waar iedereen mag houden van wie die wil. En waar iedereen zich mag uiten op een manier waar zij zich fijn bij voelen.”

Vanwege de coronamaatregelen kon de jaarlijkse publieke ceremonie en receptie niet doorgaan. Tijdens het hijsmoment dat in zeer kleine kring werd gedaan nodigde de wethouder de aanwezige jongeren van de GSA uit om op een later moment in gesprek te gaan over hun inzet op school en de manier waarop de gemeente de lokale LHBTI-community verder kan ondersteunen. “Diversiteit bespreekbaar maken en werken aan acceptatie blijft belangrijk. In veel formulieren vragen we bijvoorbeeld niet meer of je man of vrouw bent. En voor medewerkers van de gemeente is er een speciale cursus over diversiteit. Op deze manier willen iedere Capellenaar met aandacht en begrip helpen. Dat zijn mooie ontwikkelingen maar er is nog werk aan de winkel. Samen met de jongeren van beide GSA ‘s (Comeniuscollege en IJsselcollege), maatschappelijke organisaties en andere Capellenaren wil ik kijken hoe we nog meer kunnen doen” aldus wethouder Wilson.

Bijdrage van stadsperfomer Jarred Sewsingh

Speciaal voor de Coming-Out dag schreef de Capelse stadsperformer Jarred Sewsingh een gedicht ‘Een gedicht over wie je bent, over jezelf mogen zijn en gewaardeerd worden om wie je bent en waar je voor staat’. Dit gedicht is aankomende maandag te vinden op de sociale media van de gemeente Capelle aan den IJssel.

Verschillende activiteiten rondom de Coming-Out dag in Capelle

Alle coronamaatregelen in acht nemend konden er in Capelle toch nog diverse kleinschalige activiteiten plaatsvinden rondom Coming-Out dag. In het Huis van de Wijk in Middelwatering was een ‘Pink’ editie van Puur Vinyl muziekactiviteit. Verder droeg stichting Kennismakelaars hun maandelijkse regenbooginloop over aan het Huis van de Wijk in Oostgaarde.

Het gemeentehuis wordt in regenboogkleuren verlicht van vrijdag 9 tot en met maandag 12 oktober.

Foto: Frank de Roo

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl