Buurtbus en Arriva lijn 383 vervangen buslijn 37 Capelle

Capelle – Vanaf 10 januari 2022 wordt buslijn 37 in Capelle vervangen door de Capelse buurtbus in samenwerking met Arriva lijn 383. Hiermee komt er een alternatief voor reizigers naar bijvoorbeeld het IJsselland Ziekenhuis.

Het openbaar vervoer had door de coronacrisis een enorme terugval in reizigersaantallen en inkomsten. Rijk en regio kwamen met financiële middelen over de brug maar bezuinigingen bleven noodzakelijk om de vervoerders te behoeden voor enorme verliezen.

Wethouder Maarten Struijvenberg is teleurgesteld dat buslijn 37 verdwijnt, maar heeft zich ingezet voor een goed alternatief voor de reizigers: “De bezuinigingen in de metropoolregio raakten ook Capelle, maar we hebben direct gezocht naar een alternatief om de reizigers niet in de kou te laten staan. De bezuinigingen zijn in principe tijdelijk tot eind 2022. Vanuit Capelle blijven we in de metropoolregio in gesprek om zo snel als mogelijk de volledige dienstregeling van buslijn 37 weer te laten rijden. Samen met de geweldige vrijwilligers van de Buurtbusvereniging Capelle en Arriva hebben we vanaf 10 januari een alternatief. Er komt een derde buurtbus en de route van lijn 383 van Arriva wordt aangepast, zodat onder andere het IJsselland Ziekenhuis bereikbaar blijft.’’

Goed bereikbaar IJsselland Ziekenhuis

De drie buurtbussen zullen zorgen dat de route van lijn 37 wordt ingevuld. Daarmee blijft het IJsselland Ziekenhuis op werkdagen goed bereikbaar voor Capellenaren die als patiënt of bezoeker naar het ziekenhuis moeten. Wethouder Struijvenberg: “De Buurtbusvereniging is een gemotiveerde groep chauffeurs met veel persoonlijke aandacht. Ze kennen hun reizigers en juist voor passagiers die naar het ziekenhuis gaan is dat heel belangrijk.” Ook de eigen pendeldienst van het IJsselland ziekenhuis, die 4 x per uur tussen het ziekenhuis en metrostation Schenkel rijdt, is op 1 oktober weer gaan rijden na gestopt te zijn vanwege corona.

Lijn 383 rijdt extra

Naast de buurtbus neemt vervoerder Arriva met buslijn 383, de route Capelle Centrum – Capelsebrug over van lijn 37. De buurtbus en lijn 383 rijden op werkdagen samen 2 tot 3 x per uur op deze route. Hiermee is het drukst bezette gedeelte van de route van lijn 37 vanaf januari beter bereikbaar. Buslijn 37 rijdt nu maar één keer per uur.

Dienstregeling

De dienstregeling van de Capelse buurtbus is vanaf 1 december te vinden op www.ret.nl en die van lijn 383 van Arriva vanaf 13 december op www.arriva.nl. Capellenaren uit de directe omgeving van buslijn 37 ontvangen nog een brief hierover.

Chauffeurs buurtbus gezocht

De Buurtbusvereniging kan versterking van nieuwe vrijwillige chauffeurs goed gebruiken. Vrouwen en mannen tussen van 21 en 75 jaar, in bezit van een rijbewijs kunnen zich hiervoor aanmelden. Een opleiding en een inwerktraject maken deel van de procedure uit. Meer informatie is te lezen op www.buurtbuscapelle/vrijwilligers