Buurtbus Capelle zoekt nieuwe chauffeurs

Foto: Wikipedia

Capelle – Buurtbus Capelle verbindt sinds 2019 diverse wijken in Capelle aan den IJssel en Rotterdam-Alexander. Naast de 2 bestaande routes komt er binnenkort een derde route bij langs het IJsselland Ziekenhuis. De buurtbusvereniging is daarom op zoek naar nieuwe vrijwillige chauffeurs.

Koos Keijzer is één van de chauffeurs van de buurtbus. Hij vertelt wat er zo leuk is aan zijn vrijwilligerswerk.

Verbinding

Koos Keizer rijdt sinds februari op de buurtbus. Koos: “Ik was altijd grafisch vormgever en ben inmiddels met de AOW. Ik ben nog fit en actief en ik wil me graag nuttig maken voor de maatschappij. Dit is een praktische manier om dat te doen. Ik denk dat het belangrijk is dat het centrum en de wijken onderling goed bereikbaar zijn. We komen op plekken waar de gewone bussen niet komen. Door de buurtbus te rijden, zorg je letterlijk voor verbinding. Ik rijd één keer per week, mijn werktijden zijn van 7 tot 1 of van half 2 tot half 7.”

Vooruitkijken

Het bevalt Koos prima om chauffeur van de buurtbus te zijn. Kan hij onder woorden brengen waar het dat precies in zit? Koos: “Ten eerste de uitdaging. Begin je op de buurtbus te rijden, moet je eerst alles vergeten wat je van autorijden weet. Je vervoert regelmatig ouderen, mensen die niet zo goed ter been zijn of met een kinderwagen. Dan kun je niet in één keer remmen; dan vliegen ze naar voren. Het is heel erg vooruitkijken en vooruitdenken, op de buurtbus heb je echt 3 paar ogen nodig. Na afloop van zo’n dienst voel je dan ook echt wel dat je aan de bak bent geweest.”

Waardering

“Ook vind ik het waardevol om me dienstbaar te maken aan de lokale gemeenschap, want die gaat me aan het hart. Daarbij kom je nog eens ergens en je ziet zo nog eens iets van de stad. Plus natuurlijk de contacten met de reizigers. Je komt mensen van allerlei achtergronden tegen. Qua nieuwe chauffeurs is het dan ook zeker niet zo dat de buurtbus alleen oude, grijze witte mannen zoekt. Als chauffeur vervoer je regelmatig dezelfde passagiers en je merkt de waardering. Dat geeft een goed gevoel.”

Ook als vrijwilliger op de buurtbus rijden? Kijk voor meer informatie op www.buurtbuscapelle.nl/vrijwilliger