Beeld van waterbouwkundige Johan van Veen kijkt uit over Hollandsche IJssel

Capelle – Op de Schielands Hoge Zeedijk in Capelle aan den IJssel staat sinds een maand het beeld van waterbouwkundige dr. Ir. Johan van Veen. Het beeld kijkt over de Hollandsche IJssel naar de Hollandsche IJsselkering. Zo staat de bedenker van de deltawerken, 60 jaar na zijn overlijden, weer op de dijk waar hij tijdens de watersnoodramp in 1953 ook stond. Johan waarschuwde voor een watersnoodramp en maakte plannen om deze te voorkomen.

“Twee dagen voor de stormramp in 1953 had mijn vader het Deltaplan bij de Minister ingediend, een plan dat hij al jaren eerder had gemaakt”, aldus zijn dochter Marian van Veen.

Er was een groot aantal bestuurders en betrokkenen aanwezig bij de onthulling van het borstbeeld van Johan van Veen. Commissaris van de Koning Jaap Smit, dijkgraaf Toon van der Klugt van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, burgemeester Peter Oskam van gemeente Capelle aan den IJssel, Deltacommissaris Peter Glas, voorzitter Letty Demmers van de Stichting Blauwe Lijn, HID Rijkswaterstaat Arjan Driesprong, voorzitter Irma Camijn van de Historische Vereniging van Capelle aan den IJssel en Johans dochter Marian van Veen.

Hoofdingenieur-directeur Arjan Driesprong van Rijkswaterstaat en zijn achterkleinzoon Martijn Schillhorn onthulden het beeld.  Het beeld is geplaatst ter inspiratie voor alle Nederlanders die geïnteresseerd zijn in de waterproblemen voor de toekomst. Het is een project van de Stichting Blauwe Lijn, met medewerking van vele partners en sponsors. Het verhaal van Johan van Veen en zijn kennis kan iedereen, jong en oud, ideeën geven over hoe wij Nederlanders, de waterproblemen nu en in de toekomst, kunnen oplossen!

Johan van Veen kan gezien worden als de grondlegger van het Deltaplan, Europoort I en II en de Eemshaven. Johan kan gezien worden als de ‘Master of the Floods’. Deze benaming is afgeleid uit zijn boek ‘Dregde, drain and Reclaim. The Art of a Nation!’. Daarin gaf hij de vroegere waterbouwers van Nederland, waaronder Ir. Cornelis Lely, Ir. Johannis de Rijke en Ir. Cornelis Vermuyden deze titel. Met het standbeeld behoort Johan van Veen in de lijn van deze meesters.

Meer informatie over de onthulling is te vinden op www.stichtingblauwelijn.nl

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl