Ouderen zijn financieel vogelvrij in Zuidplas

Zuidplas – Het probleem van financieel misbruik, dat vooral speelt bij ouderen, heeft de aandacht van de gemeente Zuidplas en eind 2019 is een start gemaakt met het oprichten van een LokaleĀ  Alliantie in Zuidplas om financieel misbruik bij ouderen te bestrijden. Voor de startbijeenkomst waren destijds echter dermate weinig aanmeldingen dat besloten is de start uit te stellen. Door corona en andere prioriteiten heeft het opnieuw een poging doen voor een ā€˜Alliantie Financieel Veilig Ouder Worden’ nog niet plaatsgevonden.

Ongeveer Ć©Ć©n op de twintig ouderen krijgt in Nederland te maken met ouderenmishandeling, waarvan een groot deel financieel misbruik is. Uit onderzoek is gebleken dat in 80% van de gevallen dat gebeurd door de eigen familie.Ā Daarom is in 2015 landelijk de Brede Alliantie Veilig Financieel Ouder Worden opgericht, met als doel een integrale aanpak tot stand te brengen. Op gemeentelijk niveau is vervolgens de Lokale Alliantie in het leven geroepen, waarin wordt ingezet op het voorkomen, signaleren, melden en stoppen van financieel misbruik, met name bij ouderen.

Deelnemers aan deze allianties zijn bijvoorbeeld Veilig Thuis, politie, notarissen, wijkverpleegkundigen, banken, ouderenbonden, thuiszorg, bewindvoerders, gemeenten, en (thuis-)zorginstellingen. Binnen een lokale alliantie ontstaanĀ ā€˜korte lijntjesā€™: de diverse disciplines leren elkaar kennen en trekken gezamenlijk op.

Doordat er nog geen Lokale Alliantie actief is in Zuidplas kunnen ouderen hier eenvoudiger het doelwit worden van financieel misbruik. De gemeente geeft aan ā€˜hierover weinig signalenā€™ te hebben ontvangen. Maar dit probleem blijft waarschijnlijk vaak onder de radar omdat ouderen zich ervoor schamen om dit bekend te maken, want het gaat dan om personen uit hun nabijheid of zelfs om de eigen familie, waarvan ze dan ook nog afhankelijk zijn geworden.

De methode die vaak gebruikt word in deze gevallen is paaien, indoctrineren, isoleren en kaalplukken. De hierboven genoemde deelnemers aan zoā€™n alliantie kunnen ā€˜signalenā€™ hiervan opvangen en aan elkaar doorspelen. Bij toename van die ā€˜signalenā€™ kan dan actie ondernomen worden.

Voor ouderen in Zuidplas die slachtoffer worden van financieel misbruik is het te hopen dat in 2021 opnieuw een aanzet gemaakt voor een Lokale Alliantie, want uit de cijfers blijkt dat het waarschijnlijk vaker voorkomt dan gedacht.

Door Joke BekkerĀ