Nieuw besluit voor ‘Snelfietsroute Rotterdam – Gouda’

Foto: Louis Bekker

Zuidplas – De snelfietsroute Rotterdam – Gouda is een van de nieuw aan te leggen trajecten in de provincie. Met snelfietsroutes stimuleert de provincie inwoners om zich te verplaatsen met de fiets in plaats van de auto, zodat korte afstanden van circa 20 km op een gezonde manier afgelegd kunnen worden.  Uit de verkennende studie ‘afwegingsproces voorkeursrichtingen 2018’ kwam naar voren dat de voorkeursroute onder andere via de Oost- en West Ringdijk in Moordrecht loopt.

Kaart van de originele snelfiets route van Gouda naar Rotterdam welke loopt door Zuidplas

In September 2020 is er een bewogen debat in de gemeenteraad gevoerd over dit voorkeurstracé. De dag ervoor ontving wethouder Jan Willem Schuurman van de belangengroep “Geen snelfietsroute dwars door Moordrecht” 900 handtekeningen. De voorkeursroute stuitte namelijk op bezwaren bij de aanwonenden. Men vindt de huidige situatie al onveilig en verwacht dat een toename van ‘snelle fietsers’ deze situatie nog onveiliger maakt. De voorgestelde ideeën op de informatiebijeenkomst van 17 juni 2019 konden dit gevoel niet wegnemen.

Na dit duidelijke signaal besloot de gemeente Zuidplas zich opnieuw te beraden op de situatie. Op basis daarvan is het volgende besloten:

  1. Het verkennen van een drietal scenario’s voor de toekomst van het fietsverkeer door Moordrecht:
    • Het verkeersveiliger maken van de Oost- en West Ringdijk en ‘s-Gravenweg omdat, los van mogelijke aansluiting op de snelfietsroute, direct omwonenden van deze locaties de verkeerssituatie als onveilig beoordelen;
    • Het onderzoeken van de wenselijkheid en haalbaarheid van een noordelijke route om Moordrecht heen;
    • De mogelijkheden die de zogenaamde ‘ambitieroute’ in de toekomst biedt om het fietsverkeer langs de A20 te leiden.
  2. De inwoners van Moordrecht en de ‘s Gravenweg actiever bij de planvorming te betrekken waardoor de uiteindelijke besluitvorming op een zo groot mogelijk draagvlak kan rekenen.

Start verkenning van de drie scenario’s voor de snelfietsroute

De gemeente heeft advies en ingenieursbureau Antea Group ingeschakeld om scenario a en b nader uit te werken. Antea Group heeft veel ervaring met inwonerparticipatie en gaat inwoners actief betrekken bij het ontwerp van de verschillende varianten. In het proces worden de komende maanden de volgende stappen gezet:

Mogelijkheden voor snelfietsroute Zuidplas

Stap 1: Schouw met wethouder Jan Willem Schuurman van de verschillende varianten

De projectleider van Antea Group, Harm Warris, gaat in september samen met wethouder Jan Willem Schuurman twee schouwen uitvoeren aan de Oost- en West Ringdijk en de alternatieve Noordelijke route. Tijdens deze schouw is het mogelijk voor omwonenden om met de projectleider en de wethouder in gesprek te gaan. Per brief informeren wij de inwoners over deze schouw en wanneer deze plaatsvindt. Wij willen graag de opvattingen van omwonenden horen. Deze nemen we mee in het verdere participatietraject.

Stap 2: Gesprek met Belangenvereniging ’s Gravenweg

Een deel van de snelfietsroute gaat via de ’s Gravenweg. Om een goed beeld te krijgen van wat nodig is hier een veilig stuk route te realiseren hebben we een inmiddels een verkennend gesprek gevoerd met de Belangenvereniging ’s- Gravenweg. Later worden alle belanghebbenden van de ’s Gravenweg betrokken bij de verdere uitwerking.

Stap 3: gelijktijdig ontwerpproces en participatie

Per stap zal bekeken worden hoe de uitwerking van de scenario’s en de inwonerparticipatie elkaar kunnen versterken. In ieder geval zal Antea Group in samenwerking met de gemeente:

  • Een enquête uitzetten onder inwoners en gebruikers van de fietsroute om de opvattingen over de route te peilen onder een breder aantal betrokkenen. Hier gebruiken we ons online participatieplatform Maakzuidplas.nl voor;
  • Klankbordgroepen vormen om de voorlopige uitwerking van de varianten en de aanpassingen aan de ’s Gravenweg mee te bespreken. Wij nodigen aanwonenden uit hieraan deel te nemen;
  • Een tweetal bijeenkomsten organiseren waarin de voorlopige uitwerking van de varianten wordt gepresenteerd. Belanghebbenden kunnen reageren op de plannen en hun opvattingen delen met de projectgroep via Maakzuidplas.nl;

Via deze pagina houden we u voortdurend op de hoogte van de voortgang van het proces en participatiemomenten die we in het kader van het project organiseren.