Week van het geld in Zuidplas van 22 tot 26 maart, de podcast

Zuidplas – dit jaar is het thema ‘Goed omgaan met geld is goud waard’. In de gemeente Zuidplas wordt hier deze week aandacht aan besteed via bijzondere podcasts van Welzijn Zuidplas en het Centrum van Jeugd en Gezin (CJG).

In de vierdelige podcastserie komen naast wethouder Schuurman en Alaa, een 13-jarige scholiere ook Yolande (coördinator Stichting Leergeld) en Claudia (vrijwilliger bij Raad en Daad) aan het woord. Luister hier de komende week naar de podcasts.    

De eerste Podcast over het kindpakket met Jan-Willem Schuurman, wethouder Werk en Inkomen van de gemeente Zuidplas, hieronder de uitgeschreven tekst.  

 

Tekst podcast

Anita: Welkom bij deze podcast over de minimaregelingen. Dit is een onderdeel van een serie podcasts over het Kindpakket, tegemoetkomingen voor gezinnen met een krappe beurs. Vandaag ga ik in gesprek met wethouder Schuurman, wethouder werk en inkomen van de gemeente Zuidplas. Welkom.

 Anita: Zou je iets kunnen vertellen over wat je doet en wat de gemeente Zuidplas doet voor mensen met een krappe beurs?

Wethouder: Jazeker, ik ben wethouder Werk en Inkomen. Dat betekent dat ik vooral bezig ben met alle beleid dat gaat over werk en inkomen. Het gaat over mensen die een bijstandsuitkering krijgen en hoe wij die begeleiden, als het weer kan, naar betaald werk. Of actief te zijn als vrijwilliger. Het gaat ook over het armoedebeleid, het schuldenbeleid.

Iets vertellen over wat wij doen voor mensen met een krappe beurs. Eigenlijk is het best veel, en ik vind het ook erg belangrijk. Laat ik daarmee beginnen.

Ik merk steeds weer hoeveel invloed het heeft als je met weinig geld rond moet komen. Of als je zorgen hebt over je financiën. Het is een onderwerp waar we moeilijk over praten met elkaar, waar een taboe op ligt. Dat moet er echt vanaf.

Ik merk vaak dat mensen pas gaan melden als ze eigenlijk al kopje onder zijn gegaan of dreigen te gaan. Dat is ontzettend jammer. Want wij kunnen ondersteuning bieden, en de bereidheid om ondersteuning te bieden is er echt. We kunnen heel veel leed voorkomen, en ook zorgen voorkomen.

Zorgen kunnen bijvoorbeeld gaan over gezondheid, stress die je krijgt, zorgen om de kinderen die niet mee kunnen doen op school. Wij helpen op verschillende manieren. Via bijzondere bijstand, waarmee mensen tegemoetkoming kunnen krijgen in de uitgaven. We helpen met de Rotterdampas, een heel mooie manier om erop uit te gaan, ook als je een krappe beurs hebt. Wij helpen met het Kindpakket, dat zal ik zo ook nog even noemen.

En ja, we helpen ook met plekken waar je naar toe kunt voor hulp. Denk aan Raad en Daad, Welzijn Zuidplas. Je kunt er terecht voor brieven die je niet kunt lezen. En ook voor hulp bij de financiële huishouding.

Anita: De Rotterdampas, is deze gratis voor mensen met een krappe beurs?

Wethouder: Voor mensen met een krappe beurs is deze gratis of met korting beschikbaar.

Anita: En ik heb ook iets gelezen over tegemoetkoming voor schoolgaande kinderen, waar is dat voor?

Wethouder: Dat is een tegemoetkoming die wij kunnen geven als kinderen naar school gaan en niet alle kosten kunnen betalen die daarbij horen. Er komen heel veel kosten op je af als een kind naar de middelbare school gaat, zoals een fiets, laptop. Wij hebben dus een tegemoetkoming voor schoolgaande kinderen die wij kunnen geven aan ouders die weinig inkomen hebben.

Anita: Hoe hoog is de tegemoetkoming?

Wethouder: Voor kinderen op de basisschool is dat maximaal € 234,00 per jaar en voor kinderen op de middelbare school is dat het 1e jaar maximaal € 464,00 en daarna € 313,00 per jaar.

Anita: Dus als je een kind hebt van 8 jaar en deze heeft een fiets nodig, kun je dan een fiets krijgen via deze tegemoetkoming?

Wethouder: Als je denkt dat je er misschien recht op hebt, laat het controleren of controleer het zelf. Wij hebben alle regelingen overzichtelijk bij elkaar gebracht, wij noemen dat het Kindpakket. Wij willen mensen die luisteren naar deze podcast en denken dat ze er recht op hebben, vragen om op de website van de gemeente te kijken. Ook kunnen ze contact opnemen met Raad en Daad, Welzijn Zuidplas. Beter 1 keer teveel gevraagd, dan 1 keer te weinig.

Anita: Over welk inkomen praten wij?

Wethouder: Dat is afhankelijk van de omstandigheden. Vaak gaat het over 120% van de bijstandsnorm. Voor alleenstaanden hebben wij het over een bedrag van € 1.290,00 en voor een stel € 1.844,00. Maar nogmaals, het is erg afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden. De regelingen kunnen ook gelden als je inkomen hoger is, maar je schulden hebt die je moet aflossen.

Anita: Ja, dat je dus daardoor minder leefgeld hebt.

Wethouder: Ja, daar houden wij dan ook rekening mee. Ook daarvoor geldt, vraag het na als je denkt dat je er recht op hebt.

Anita: Waar kun je informatie vinden over het Kindpakket?

Wethouder: Informatie staat op onze website zuidplas.nl/kindpakket. Je kunt natuurlijk ook terecht bij de vrijwilligers van Welzijn Zuidplas. Zij helpen je om de informatie te vinden.

 

Door Louis Bekker