Stuurgroep wil duidelijkheid over toekomst restveengebied Moordrecht

De provincie Zuid-Holland, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de gemeente Zuidplas werken vanaf nu samen voor de transitie van het restveen nabij Moordrecht. Deze samenwerking is onlangs bekrachtigd via een bestuurlijke overeenkomst.

Verder heeft de Stuurgroep Restveen afspraken gemaakt over het uitwerken van een toekomstperspectief voor de bewoners en grondgebruikers (ondernemers) van het plangebied waar de bodemdaling urgent is. Tegelijkertijd heeft de Stuurgroep tijdens deze bijeenkomst ook kennisgemaakt met haar nieuwe voorzitter, wethouder Daan de Haas van de gemeente Zuidplas. In zijn nieuwe portefeuille Landschap en Recreatie heeft De Haas ook het toekomstperspectief van het restveengebied onder zijn hoede. De ambitie is uitgesproken om nog deze collegeperiode concrete stappen te zetten en duidelijkheid te bieden over het restveengebied.

Bron: Gemeente Zuidplas

Dit betekent dat de aanpak Bodemdaling in het gebied nabij Moordrecht de komende jaren een urgente opgave zal worden van de groeigemeente Zuidplas. Het zogeheten Restveengebied tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht (ten oosten van de A20) heeft namelijk te maken met forse bodemdaling. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de waterhuishouding, de bodemgesteldheid en de toekomst van aanwezige boeren en grondgebruikers.
Provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en gemeente Zuidplas zetten zich daarom gezamenlijk in voor de toekomstige opgave van dit gebied. Zij hebben hiervoor in voorjaar 2022 een bestuurlijke overeenkomst ondertekend.