Zuidplas gaat met gamende kinderen de strijd aan tegen cybercrime 

Zuidplas – In navolging van de gemeente Krimpenerwaard gaat ook de gemeente Zuidplas kinderen tussen de 8 en 12 jaar inschakelen in de strijd tegen cybercriminaliteit. De gevaren op het internet leren de kinderen met behulp van een computergame en het achterliggende idee is dat de kinderen die kennis overbrengen aan hun ouders en grootouders.  

Het initiatief is ontstaan uit een enquête onder de bewoners van de gemeente Krimpenerwaard. Daaruit bleek o.a. dat de inwoners angstig zijn voor oplichting via het internet en ze graag meer voorlichting willen krijgen.

De bedoeling is dat alle leerlingen uit groep 5 tot en met 8 in het basisonderwijs een brief gaan krijgen van de burgemeester en de politie met de uitnodiging om het spel te gaan spelen. in de game zijn de kinderen dan zelf cyberagent, moeten opdrachten uitvoeren en vragen beantwoorden over online cybercriminaliteit.

Het college kwam tot deze actie doordat voormalig VVD raadslid Sep Pouwels via schriftelijke vragen wees op dit initiatief in de Krimpenerwaard en nogmaals aandacht vroeg voor het belang van de strijd tegen cybercriminaliteit.

Het college heeft inmiddels opdracht gegeven tot het organiseren van een “Zuidplas” editie.

Wat doet de gemeente Zuidplas zoal aan de strijd tegen cybercrime: de gemeente is continu met veiligheidspartners zoals politie en het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) in gesprek om aandacht te vragen voor de gevaren van cybercrime. Communicatie daarover vindt onder andere plaats via sociale media, zowel door politie als de gemeente. Daarnaast is de gemeente bezig om samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) de aanpak te verbeteren, door het bevorderen van het bewustzijn van de gevaren/risico’s van cybercrime en om de inwoners en ondernemers handvatten te geven om deze vorm van criminaliteit samen met veiligheidspartners aan te pakken.

Door Louis Bekker