Zo heeft Zuidplas gestemd

Zuidplas – De stemmers in Zuidplas laten een duidelijk afspiegeling zien van de uitkomsten van de landelijke uitgebrachte stemmen. Maar de trend is hier en daar toch wat afwijkend. Volgens de laatste stand vanochtend heeft de VVD ook in Zuidplas de meeste stemmen (25,8%) gekregen, maar t.o.v. 4 jaar geleden (26%) is dat ongeveer gelijk gebleven.

D66 is ook hier de grootste stijger en ging van 9,6% in 2017 naar 12,2 %. Het aantal PVV, CDA en SP stemmen laat een duidelijke daling zien, elk van rond de 2% tot 3%. De ChristenUnie laat een kleine stijging zien van 0,4 % t.o.v. de SGP die een daling laat zien van 7,2% naar 6,4%. De PvdA blijft ongeveer gelijk en JA21 is de grootste binnenkomer met 3,8% en ook FvD deed goede zaken en ging van 2,2% naar 5,3% in Zuidplas. (Bron ANP)

De landelijke verkiezingen geven slechts een indicatie hoe de gemeentelijke verkiezingen er uit zouden zien op basis van hoe er in Nederland is gestemd. Lang niet alle landelijke politieke partijen zijn vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Zuidplas. Maar wanneer we de trend in Zuidplas zouden vertalen naar de indeling in de gemeenteraad, dan zou de VVD weer de grootse partij zijn met ongeveer hetzelfde aantal zetels, D66 zou beduidend meer zetels krijgen, CDA, SP en PvdA/GroenLinks leveren waarschijnlijk dan zetels in en de ChristenUnie/SGP blijft ongeveer gelijk. Maar dit kan er heel anders uit gaan zien als de PVV, FvD en JA21 volgend jaar besluiten mee te gaan doen met de gemeentelijke verkiezingen in Zuidplas.

Door Joke Bekker