Waar moeten inwoners van Zuidplas zich aan houden volgens de APV

Zuidplas – De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is een verzameling van regels (aanvullend op de algemene landelijke regels) die speciaal gelden voor het grondgebied van Zuidplas. Maar wat mogen we nu wel en wat niet en waar moeten we rekening mee houden in Zuidplas? De APV is op 23 maart opnieuw vastgesteld door gemeenteraad na een voorgestelde update van de regels. De APV bestaat uit ca 167 artikelen en behandelt een grote veelvoud aan regels en verboden voor de inwoners.

In grote lijnen gaat de APV over het voorkomen of bestrijden van ongeregeldheden, overlast, gevaar, schade en drugsoverlast, het gebruik van openbare plaatsen, evenementen, toezicht op openbare inrichtingen zoals bv terrassen, drank en horeca regels voor verenigingen e.d., toezicht op nachtverblijf en speelgelegenheden, tegengaan van een malafide ondernemersklimaat, bestrijding van heling, gebruik van consumentenvuurwerk, het reguleren van prostitutie en de seksbranche, bescherming van het milieu, natuurschoon en zorg voor het uiterlijk van de gemeente en de APV gaat over de excessen bij het parkeren, over collecteren, venten, standplaatsen en snuffelmarkten. Ook zijn er regels voor op en rond het water, voor crossterreinen en beperking verkeer in natuurgebieden en het verbod om afvalstoffen te verbranden of as te verstrooien.

De APV wordt ook wel omschreven als een soort “vangnet voor alle regels die niet ergens anders geregeld zijn”. In de update van de APV zijn een aantal regels aangescherpt, waaronder een aantal begripsbepalingen en regels zoals bijvoorbeeld het tegengaan van een onveilig, niet leefbaar en malafide ondernemersklimaat en het omgaan met loslopende honden, verontreiniging door honden en gevaarlijke honden.

Nieuwe aanvullingen zijn verboden op het recreatief gebruik of verhandelen van lachgas als roesmiddel, het gebruik van carbid schieten zonder vergunning en het dragen van zichtbare uitingen van verboden organisaties  op openbare plekken of in publiek toegankelijke gebouwen.

Door Louis Bekker