Waar hoort Zuidplas bij?

Zuidplas – De gemeente is onderdeel van diverse samenwerkingsverbanden in Zuid-Holland. Deze samenwerkingsverbanden lijken in de loop der tijd organisch ontstaan te zijn. In de regio Midden-Holland is de gemeente Zuidplas een onderdeel, samen met Waddinxveen, Gouda, Bodegraven-Reeuwijk en de Krimpenerwaard. In deze regio wordt via een triple helix*) constructie een gezamenlijke economische visie opgesteld.  

*)Triple helix staat voor de samenwerking tussen overheid, ondernemingen en onderwijs. Om de potentie voor innovatie en economische ontwikkeling in een kenniseconomie goed te benutten, moeten overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen samenwerken. Dat bevordert zowel het vergaren, het delen als het toepassen van kennis.

De regio Midden-Holland is ook aangewezen om een Regionale Energie Strategie op te stellen met als doel o.a. het meewerken aan het opwekken van duurzame energie in de energietransitie van Nederland. Het Nationaal Programma RES ondersteunt hierbij de regio’s bij het maken van de RES’en door kennis te ontwikkelen en delen, procesondersteuning te bieden en een lerende community te faciliteren. Daarnaast verbindt ze partijen, agendeert knelpunten en signaleert koppelkansen om de ambities te kunnen verwezenlijken.

Maar Zuidplas is ook onderdeel van de Veiligheidsregio Hollands-Midden, deze regio loopt van Katwijk naar de Krimpenerwaard dwars door Zuid-Holland. Met als doel de veiligheid van de inwoners en bezoekers van dat gebied te waarborgen. Zo zorgt de veiligheidsregio ervoor dat er een brandweer is. Ook maakt de veiligheidsregio afspraken over de aanpak van rampen en crises.  En werkt de veiligheidsregio aan een goede samenwerking tussen hulpverleningsdiensten, overheden, bedrijven en burgers.

Maar Zuidplas is ook onderdeel van het COROP-gebied Groot Rijnmond, waarin alle gemeenten rond Rotterdam zijn opgenomen. De COROP-gebieden zijn ontwikkeld op basis van het nodale principe (een ‘kern’ met verzorgingsgebied of regiofunctie), waarbij de forenzen stromen als basis hebben gediend. Deze samenwerkingsindeling maakt voornamelijk de economische ontwikkelingen in grootstedelijke gebieden beter inzichtelijk en wordt gebruikt voor analytische doeleinden. De naam COROP komt van Coördinatie Commissie Regionaal Onderzoeksprogramma.

Op het gebied van recreatie werkt de gemeente Zuidplas met de gemeente Capelle aan den IJssel samen in het Recreatieschap Hitland en samen met Lansingerland en Rotterdam in het recreatieschap Rotte Meren. Deze samenwerkingsverbanden zijn gericht op het behartigen van de belangen van de openluchtrecreatie en natuurbescherming in het betreffende gebied.

Zo staat de gemeente Zuidplas niet alleen in de wereld, maar worden veel initiatieven vooral gerealiseerd door samenwerking met de juiste partnergemeenten. Maar ook dan is het nog niet zeker dat bepaalde (vooral overkoepelende) plannen uitgevoerd gaan worden, want Zuidplas is als gemeente ook onderdeel van de provincie Zuid-Holland, die dan vaak het laatste woord heeft. Besturen van een gemeente is dus vooral netwerken met heel veel partijen en belanghebbenden en de juiste keuzes daarin kunnen maken.

Door Louis Bekker