PvdA/GroenLink stelt vragen over arbeidsmigranten in Zuidplas

Zuidplas – De fractie van PvdA/GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld over arbeidsmigranten in Zuidplas. Dit naar aanleiding van een artikel van het NRC

In het artikel komen erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden in voor.  Daar ging het voornamelijk om Roemeense arbeidsmigranten die op een boerderij onder zeer slechte omstandigheden verbleven. De arbeidsmigranten werden ontdekt tijdens een gezamenlijke controle van de vreemdelingenpolitie.

PvdA/Groenlinks vraagt zich af of het college inzicht heeft op huisvesting van arbeidsmigranten in de gemeente Zuidplas en of er controles worden gedaan. Heeft het college wel genoeg gemeente-instrumenten ter beschikking om voorkomende gevallen te handhaven?

Lees hieronder de schriftelijke vragen van de partij.

  1. Heeft de gemeente Zuidplas enig zicht op de huidige huisvesting van de arbeidsmigranten binnen onze gemeente (aantallen, locaties, omstandigheden)?
  2. Zo ja, hoe zou u deze huisvesting in onze gemeente kwalificeren?
  3. Zijn er naar uw weten in Zuidplas individuen of organisaties actief die arbeidsmigranten huisvesten onder problematische woonomstandigheden?
  4. Voert of laat u regelmatige controles uitvoeren naar de huisvesting van de arbeidsmigranten binnen onze gemeente?
  5. Heeft de gemeente-instrumenten ter beschikking om zo nodig in voorkomende gevallen corrigerend of handhavend op te treden?
  6. Zijn er in de afgelopen jaren zodanige situaties van huisvesting aangetroffen dat de gemeente is opgetreden om hier een eind aan te maken, en zo ja hoe vaak is dat voorgekomen?
  7. Zijn er in Zuidplas uitzendbureaus of individuen actief die arbeidsmigranten o.a. in de glastuinbouw te werk stellen, en zo ja, heeft U dan enig zicht op onder welke condities an huisvesting, vervoer en salariëring (i.s.m. met het minimumloon) dit gebeurt?
  8. Bestaat er een aanmeldingsplicht voor het te werk stellen van arbeidsmigranten voor de uiteindelijke werkverstrekker en/of de eventuele tussenpersoon?