Op weg naar een doelgericht coalitie akkoord

Zuidplas – Na de beëdiging van de gemeenteraadsleden kreeg gemeenteraadslid Jan Willem Schuurman (CU/SGP) het woord, om een verklaring af te leggen m.b.t. de keuze om te gaan onderhandelen met CU/SGP, VVD, CDA en D66 om tot een coalitie akkoord te komen.

Met alle partijen zijn gezamenlijke of losse gesprekken gevoerd, waarbij o.a. gekeken is naar hoe doen we recht aan de verkiezingsuitslag en krijgen we een zo breed mogelijk draagvlak.

Naar aanleiding van deze gesprekken is gekozen om als eerst te kijken of het mogelijk is een coalitie te vormen tussen de 4 partijen. Er zal worden gewerkt naar doelgericht coalitie akkoord met ambitie en het college zal dit akkoord later verder uit moeten werken. Dit moet de dynamiek tussen college en gemeenteraad tot stand brengen.

Er zijn 4 hoofdthema’s bepaald: duurzaamheid, wonen, bereikbaarheid en zorg.

Rand voorwaardelijke thema’s zijn: betaalbaarheid en de druk op de begroting, manier van werken van de gemeente, heldere communicatie, goede participatie en de ontwikkeling van de gemeentelijke organisatie.

De keuze voor de 4 partijen komt vooruit het feit dat die het meeste raakvlakken hebben en ook de inschatting dat binnen deze partijen de meeste bestuurlijke ervaring aanwezig is.

Om meer inzicht te geven in de onderhandelingen zullen er met grote regelmaat en update worden gegeven voor inwoners van Zuidplas.

Vanuit de partijen die zoals het er nu naar uitzien tot de oppositie gaan behoren, waren er behoorlijk kritische geluiden te horen. Vooral het feit dat er maar 9 oppositie gemeenteraadsleden zullen zijn t.o.v. 20 coalitie gemeenteraadsleden wordt hierin benoemd en vanuit NEZ werd aangegeven dat ze met stomheid waren geslagen toen het nieuws bekend werd met welke partijen zou worden onderhandeld en zij als een van de winnaars hier niet bij zaten.