Misleidende uitnodigingsbrief Buurtapp Nextdoor ook in Zuidplas opgedoken

Zuidplas – Uit verschillende plaatsen in het land zijn de laatste jaren meldingen binnengekomen van ongevraagde (reclame)post van Nextdoor. Ook inwoners in Zuidplas melden dat ze die nu hebben gekregen.

De brief (met postzegel) bevat een uitnodiging om lid te worden van deze buurtappen en is zogenaamd namens een algemeen bekende buurtbewoner verstuur (in het voorbeeld is vanwege privacy redenen onzichtbaar gemaakt, mede omdat de betreffende inwoner er niet van op de hoogte was).

Er zijn al eerder brieven opgedoken in andere gemeenten en gebruikers uit die  gemeenten stellen dat ze er niet bewust voor hebben gekozen om uitnodigingen aan hun buurtbewoners te versturen.

In het landelijke nieuws heeft ook gestaan dat er daarom aangiften wegens identiteitsfraude zijn ingediend.

De inwoner van Zuidplas die Dichtbij opmerkzaam maakte op de brief heeft de betrokken buurtbewoner geadviseerd  aangifte te doen de politie.

Volgens de Consumentenbond kunnen er haken en ogen zitten aan de privacy van de gebruikers, want het bedrijf is in de Verenigde Staten gevestigd en hoeft dus niet aan de Europese privacywetgeving te voldoen.

 

 

Nextdoor is een buurtapp die vergelijkbaar is met WhatsApp-buurtpreventiegroepen en die kan de sociale cohesie bevorderen van een buurt of gemeente. Gebruikers worden ingedeeld in buurtgroepen op basis van hun locatie en kunnen op die manier informatie en wetenswaardigheden uitwisselen. Maar wie de app gebruikt, geeft Nextdoor toestemming om zijn of haar persoonlijke informatie te gebruiken voor promotionele doeleinden.

Een gratis product dat door een commercieel bedrijf wordt aangeboden doet dat omdat  persoonlijke gegevens commercieel interessant kunnen zijn. Je gegevens worden geanalyseerd en je gedrag kan worden gebruikt om gepersonaliseerde aanbiedingen te kunnen doen. De app kan daarnaast in potentie een handige tool zijn voor types met minder goede intenties, zoals stalkers.

Voor meer informatie zie consumentenbond

BuurtApps zijn er al in Zuidplas om de veiligheid te vergroten, zie Zuidplas Veilig

Door Louis Bekker

Â