Maak de inwoners weerbaarder tegen digitale criminaliteit

Zuidplas – Sep Pouwels, raadslid VVD in Zuidplas brengt digitale criminaliteit extra onder de aandacht van de gemeente. Uit landelijk onderzoek blijkt dat van de Nederlanders van 12 jaar en ouder 97,7% gebruik maakt van internet, daarvan is 92,6% dagelijks voor privé doeleinden online en 8,5% daarvan zegt weer in 2018 slachtoffer geweest te zijn van één of meerdere vormen van digitale criminaliteit (bron CBS). 

Namens de fractie van de VVD is Sep Pouwels van mening dat hier een taak ligt voor de gemeente om de inwoners van Zuidplas hierin te ondersteunen door te faciliteren in cybersecurity kennis en expertise.

Vragen van de VVD fractie aan het college: Is de gemeente ook van mening dat het van groot belang is om kinderen, bewoners en ondernemers te helpen weerbaarder te worden tegen cybercrime?

Zie artikelen van de NOS en Omroep West over een voorbeeld in de Gemeente Krimpenerwaard met betrekking tot het inzetten van de jeugd tussen 8 en12 jaar tegen Cybercriminaliteit. Is de gemeente bereid een vergelijkbare Zuidplas editie te organiseren?

De VVD Zuidplas brengt een idee in om events te organiseren met experts, schollen , MKB’ers, kinderen en ouderen om ze op de hoogte te brengen van de verschillende gevaren die er zijn.

Ook is VVD benieuwd naar wat de gemeente nu al doet en welke andere mogelijkheden ze zien om de inwoners weerbaarder te maken tegen de verschillende soorten van Cybercrime.

Door Louis Bekker