Lokale lastenstijging van 2,7 miljoen moet komende jaren tekorten Zuidplas opvangen

Zuidplas – Uit de persconferentie van het College van B&W van de gemeente Zuidplas, over de Jaarstukken 2020 en de Zomernota 2021, is gebleken dat het jaar 2020 weliswaar positief is afgerond, maar dat de totale bezuiniging t/m 2025 5,2 miljoen euro bedraagt. Ruim de helft van dit bedrag, te weten 2,7 miljoen, zal worden opgevangen door lokale lastenstijgingen voor burgers, bedrijven en verenigingen.

Zuidplas begon het jaar 2020 met een begrotingstekort van 2 miljoen euro. Onder andere door eenmalige grondopbrengsten van 3,6 miljoen heeft het College zwarte cijfers kunnen presenteren over het jaar 2020.

Wethouder Daan de Haas (Financiën): “We hebben het vorig jaar best goed gedaan. We hebben behoorlijk wat uitgevoerd en weten te bereiken, ondanks corona. We geven geld goed uit, op de plekken waar nodig is. Door corona is het natuurlijk voor velen een moeilijk jaar geweest en dankzij wat gelden van het Rijk kunnen we daar ook mensen helpen, al zal het niet voor iedereen genoeg zijn.”

Het beeld voorde jaren 2022 t/m 2025 is helaas anders. De OZB zal de komende jaren stijgen. Aan de andere kant worden de lasten voor rioolheffing naar beneden bijgesteld. Hiermee hoopt het College  de stijging van de woonlasten voor de burgers te beperken. Desalniettemin zullen de inwoners van Zuidplas de komende vier jaar met elkaar 2,7 miljoen euro moeten ophoesten.

De andere helft van het totale tekort van 5,2 miljoen euro (t/m 2025) moet worden opgevangen door bezuinigingen.

De Haas: “We zijn samen met de gemeenteraad bezig met het traject ‘Keuzes maken’. Hierin werken we toe naar een sluitende begroting en daarbij kijken we ook naar de hoogte van onze algemene reserve om risico’s af te kunnen blijven dekken. Zelfs als we de komende jaren (extra) geld van het Rijk krijgen, zullen we keuzes moeten maken. De maatregelen die we gaan nemen, zullen de inwoners, bedrijven, verenigingen en stichtingen helaas wel gaan merken.”

De gemeenteraad bespreekt de jaarstukken 2020 en de zomernota 2021 op dinsdag 13 juli.