De golfslag uitgereikt aan echtpaar De Koning

Nieuwerkerk – Dinsdagmiddag 1 maart 2022 werd het echtpaar De Koning door burgemeester Han Weber verrast tijdens een bijeenkomst op het gemeentehuis waar ze aanwezig waren. Na een korte toespraak van de burgemeester kreeg het echtpaar de gemeentelijke onderscheiding “De golfslag” uitgereikt.

Ans de Koning organiseert als vrijwilliger en lid van de PCOB korte en lange wandeltochten voor ouderen door de gemeente Zuidplas, waaronder Nordic Walking. Ze geeft daarover ook instructie en zo nodig thuis. Daarnaast is zij vrijwilliger in de bibliotheek en verzorgt zij taallessen aan inburgeraars. Tevens nodigt zij deze vervolgens uit voor haar  wandelingen om het leggen van contacten, gesprekjes voeren te stimuleren, en kennis te laten maken met omgeving.

Leen de Koning is de weerman van Zuidplas. Zo verzorgde hij als vrijwilliger het nieuws over de weersverwachting voor Radio Rijnmond. Op verzoek geeft hij presentaties en toont hij zijn weerhut, regenmeter en geeft inzicht in weerstatistieken, helpt hij kinderen bij werkstukken. Dagelijks verzorgt hij op zijn website (www.leendekoning.nl), Facebook en de Kabelkrant van regionale omroep Capelle de weerberichten met prachtige weerfoto’s, en elke zaterdagochtend is hij daar in het programma te gast. Ook raapt hij tijdens zijn wandelingen door Zuidplas het nodige zwerfafval op.

De kennis van het weer en de natuur van Leen, wordt tijdens de wandelingen van Ans overgedragen op de deelnemers. Zij vormen ware ambassadeurs van Zuidplas, omdat zij deelnemers met mooie plekken in Zuidplas laten kennismaken.

De golfslag is wordt uitgereikt aan personen die zich langdurig (minimaal vijf jaar) vrijwillig en belangeloos inzetten, en aantoonbaar een bijzondere prestatie heeft geleverd voor de samenleving in de gemeente Zuidplas. Zij hebben een staat van dienst opgebouwd door hun inzet en betrokkenheid.

Foto’s: Tamara Barning