ChristenUnie/SGP wil eerlijke verdeling lokale lasten

Zuidplas – De fractie van ChristenUnie/SGP wil graag dat de lokale lasten zo eerlijk mogelijk worden verdeeld. Nu de begroting van de gemeente Zuidplas meerjarig nog niet sluitend is, wil de partij eerst goed naar het bestaande systeem kijken alvorens in de gemeenteraad überhaupt over belastingverhogingen te gaan discussiëren. 

De ChristenUnie/SGP wil onder andere weten wat de gevolgen zijn van de afschaffing van de precariobelasting per 1 januari 2022. Hierdoor loopt de gemeente jaarlijks € 2 miljoen inkomsten mis die het waterleidingbedrijf en andere nutsbedrijven tot en met 2021 nog moeten betalen voor het gebruik van gemeentegrond. De ChristenUnie/SGP wil weten in hoeverre dit leidt tot een lager vastrecht voor de inwoners en ondernemers van Zuidplas als deze belasting voor de aanbieders van gas, water, elektriciteit en telecom niet langer een kostenpost vormt.

Bij de fractie kwamen ook signalen binnen over de ontwikkeling van de WOZ-waarden. Waar de ene woning in WOZ-waarde nauwelijks stijgt, krijgt de ander te maken met stijgingen tot wel 20% in één jaar tijd. De fractie vraagt zich af of dit systeem wel eerlijk is, omdat op de huidige woningmarkt de prijzen voor alle huizen weliswaar fors, maar in het algemeen toch gelijkmatig omhoog gaan.