TVI werkt aan een podcast in plaats van een toneelstuk

Moordrecht –  Theater voor Iedereen (TVI) had gehoopt om dit jaar Moordrecht te verrassen met het toneelstuk dat TVI ter ere van ’75 jaar vrijheid’ had voorbereid. Echter de ‘vrees’ voor corona is werkelijkheid geworden, we leven nog steeds op afstand van elkaar en TVI vraagt in plaats van het toneelstuk om eens 2 minuten in stilte na te denken wat dit voor jou het afgelopen jaar betekende. Op 4 mei 2021 staat Nederland weer 2 minuten stil bij alle oorlogsslachtoffers die voor onze vrijheid en voor de vrijheid van anderen zijn gevallen en in plaats van een toneelstuk verzorgt TVI daarom dit jaar een podcast, een verhaal voor aan de keukentafel, waar je in stilte, samen of alleen, naar mag luisteren.

De podcast die op 4 mei ‘live’ gaat op YouTube gaat over ‘van Vrees naar Hoop’, en verteld over wat de in Moordrecht wonende mevrouw Fresen in de tweede wereldoorlog aan het einde ervan in 1945 beleefde. Inhoudelijk gaat het verhaal over schaarste, gemis, maar zeker ook over hoe de geallieerden voedseldroppingen verzorgden in ‘operatie Manna’ om burgers te ondersteunen. Een verhaal van hoop, opdat wij nooit vergeten.

‘Opeens is het optimisme weer terug. Vandaag kwamen er al grote transportvliegtuigen (zogenaamde vliegende forten) overvliegen, die op verschillende plaatsen kisten met etenswaren hebben uitgegooid.’

Theater voor Iedereen (TVI) brengt in samenwerking met de landelijke organisatie ‘Theater Na de Dam’ dit verhaal tot leven, met tekst, geluid en muziek. Dit is een verhaal voor jong en oud en het neemt je mee naar het einde van de Tweede Wereldoorlog, maar voert je ook verder naar het ‘hier en nu’. De podcast is vanaf 4 mei te beluisteren op YouTube. Laat je verrassen, laat je meevoeren en beleef met elkaar dit verhaal van mevrouw Fresen.

Door het delen van het verhaal van mevrouw Fresen, maakt TVI gedachten over de geschiedenis, oorlog en vrijheid levend, concreet en persoonlijk, voor jullie.

Impressie:

‘Hevig knaagde ons de honger

Vrouwen, kind’ren bleek en teer

Vielen uitgemergeld wenend

Op het straatplaveisel neer. ‘

 

Door Louis Bekker