Frank van de Pavoordt winnaar Zilveren Dame

Moordrecht – In 1965, twee jaar na de oprichting van schaakvereniging De IJssel in Moordrecht, stelden Harold Conradi en Wim de Meyer de ‘Zilveren Dame’ als wisselprijs beschikbaar voor de winnaar van een naast de onderlinge competitie te organiseren toernooi. Sindsdien wordt hier bij De IJssel jaarlijks om gestreden, dit jaar inmiddels voor de 56e maal.

Het toernooi telt zes speelronden. In elk speelronde spelen de deelnemers drie partijen tegen dezelfde tegenstander met respectievelijk een bedenktijd per persoon van een uur, twintig minuten en vijf minuten. In die partijen zijn bij winst 4, 3 en 2 punten te verdienen en bij remise de helft.

Na de laatste ronde kon voorzitter Frank van de Pavoordt als winnaar worden gehuldigd. Al een ronde voor het slot van het toernooi was hij zeker van de toernooizege. Van de maximaal te behalen 54 punten verspeelde hij er slechts 2. De tweede plaats was voor Wim Mulder en vervolgens op de plaatsen 3 t/m 5: Sjaak in ’t Veld,  Mick van den Berg en Menno van Dijk.

Vanaf 1978 is er daarnaast voor de minder sterke spelers (rating lager dan 1500) de door Ko Scheepers beschikbaar gestelde ‘Hoekveld trofee’. Tot de laatste ronde waren er dit jaar nog meerdere kanshebbers. Winnaar werd Nanne Uitenbroek uit Boskoop en vervolgens op de plaatsen 2 t/m 5: Rik Wortman, Teus Boere, Hans Verduijn en Aad van den Berg.