Testevenement moet zorgen voor duidelijkheid op GOUDasfalt in Gouda

Gouda – De afgelopen maanden waren festivals en evenementen op GOUDasfalt regelmatig onderwerp van gesprek. Na een rechtszaak, geluidsonderzoek en talloze gesprekken tussen betrokken partijen moet een testevenement nu voor duidelijkheid zorgen. De onderzoeken die plaatsvinden tijdens het testevenement moeten bepalen wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn, op het gebied van geluid. Op deze manier hopen organisatoren de stad te kunnen blijven verrijken met evenementen, zonder dat omwonenden veel overlast ervaren.

Petitie
In februari luidde verschillende Goudse organisatoren nog de noodklok. De festivals en evenementen op GOUDasfalt stonden onder zware druk. Zij startte de petitie ‘#IKWILDANSENOPGOUDASFALT die ruim 1500 keer werd ondertekend. Hieruit volgden nieuwe gesprekken met gemeente, GOUDasfalt en omwonenden om tot een oplossing te komen. Vanwege de complexe situatie en verschillende belangen is het testevenement ‘Dansen op GOUDasfalt’ nu essentieel voor de toekomst van deze evenementen.

Geluid
Tijdens het testevenement worden verschillende soorten evenementen op geluid getest. Op vrijdag spelen tribute bands, op zaterdag is er een ‘dance’ festival en op zondag een familiedag met een brede programmering. Gedurende het gehele evenement wordt er door een onafhankelijke partij gemeten of er binnen de geluidsnormen uit het geluidsonderzoek gebleven kan worden. Ook kunnen omwonenden tijdens de evenementen participeren door aan te geven of zij op bepaalde momenten geluidsoverlast ervaren.

Voorafgaand aan het testevenement zal er door een akoestisch bureau (dat ondermeer werkt voor North Sea Jazz, Lowlands en ID&T) worden vastgesteld waar en hoeveel podia er kunnen worden neergezet. De organisatoren hopen op drie podia, met ieder een relatief klein publieksveld. Op die manier kunnen kleinere geluidssystemen gecontroleerd worden ingezet.

Dansen op GOUDasfalt
Om het geluid goed te kunnen meten zijn bezoekers ook belangrijk. Het testevenement zal daarom plaatsvinden wanneer er volgens de coronamaatregelen weer naar outdoor evenementen en festivals gegaan kan worden. Op dit moment is er uitgegaan van 23, 24 en 25 juli 2021.

Als bezoeker zul je weinig ervaren van alle tests die gedaan worden. De organisatoren (MASS Events, Ruba Events, Select Festival, Riverdale Festival, The House Fabrique en De Opkomst) zijn vastberaden om er voor zoveel mogelijk mensen een geweldig weekend van te maken. Meer informatie over de evenementen kun je vinden op www.dansenopgoudasfalt.nl.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Select Festival (@selectfestival)