Terugblik op de prik: wie nam ‘m wel, wie nam ‘m niet?

Gouda – Eind februari schreven we een artikel waarin we een aantal Gouwenaars bevroegen over hun keus zich wel of niet te laten vaccineren. We vroegen ons af hoe open mensen zijn over hun besluiten hierin: wegen we de voors en tegens tegen elkaar af en praten we erover met mensen om ons heen of willen we het massaal gewoon achter de rug hebben? Vandaag spreken we opnieuw met Niels, Ria, Marc, Karel en Martine.

Zij waren voorstander

Niels, 21 jaar:

Ben je gebleven bij je standpunt je wel te laten vaccineren?
Ja zeker. Ik heb de Twitter-notificaties van Hugo de Jonges account op m’n telefoon al aangezet. We zitten nu namelijk eind jaren negentig en ben zelf dus waarschijnlijk op korte termijn aan de beurt om een afspraak te maken.

Welke vrijheden wil je het liefst terug?
Reizen. De wereld verkennen met vrienden. Niet meer bang te zijn om geliefden te besmetten en, worst-case-scenario, ziek te maken. En ik ben natuurlijk jong, pas 21, dus ook heb ik wel zin om ’s avonds lekker zonder zorgen of coronamaatregelen de stad weer in te gaan.Ria, 69 jaar

Ben je gebleven bij je standpunt je wel te laten vaccineren?

Zeker, het was een goede beslissing! Blij en dankbaar voor het vaccin. Alleen op deze manier is corona te bestrijden en te beheersen.

Welke vrijheden wil je het liefst terug?
De vrijheid om alle lieve mensen om mij heen te zien en te knuffelen. Dat heb ik best gemist. Geen mondkapjes meer lijkt mij ook heerlijk! En natuurlijk lekker op een terras zitten met een glaasje rosé!Marc, 43 jaar

Ben je gebleven bij je standpunt je wel te laten vaccineren?
Ja.

Welke vrijheden wil je het liefst terug?
Ik zie vooral uit naar grotere evenementen die we al twee jaar moeten missen; dansfeestjes, concerten en bijvoorbeeld de Vierdaagsefeesten in Nijmegen. De vrijheid om simpelweg een winkel, restaurant of andere gelegenheid in te kunnen lopen is er nog niet, maar die wil ik wel het liefst terug. Ik vind het ook fijn dat ik eindelijk weer kan knuffelen met de mensen die ik liefheb.


Zij waren tegenstander

Karel, 67 jaar

Ben je gebleven bij je standpunt je niet te laten vaccineren?
Helaas: ik heb mij laten vaccineren onder de druk van de overheid. Niet vaccineren? Dan mag je wellicht straks niks meer. Ik heb mijn vrijheid laten om- c.q. afkopen. Ik voel me daar helemaal niet prettig onder, maar de overheid heeft gewonnen. Geen fijn gevoel ondanks 2 prikken. Chantage gelukt. Ik slaap er slecht van. Bah. Nooit ga ik meer stemmen voor verkiezingen.

Welke vrijheden wil je het liefst terug?
Het gaat wel de goede kant op: geen mondkapjesplicht die  -volgens het RIVM- vanaf het begin al niet hielp. We zijn knettergek dat we dat ons hebben laten voorschrijven. Ik loop zo min mogelijk met dat zinloze kapje en in steeds meer winkels hoeft het niet. Een mondkapje heb ik als de grootste vernedering ervaren die de overheid een burger kan aandoen. Je gezicht tegenover een ander bedekken en dat terwijl het wetenschappelijk bewezen is dat dit niet helpt. Dus vrijheid 1: gewoon naar elkaar kunnen lachen. Vrijheid 2: iets afdoen wat nooit geholpen heeft.


Martine, 22 jaar

Ben je gebleven bij je standpunt je niet te laten vaccineren?
Ja.

Welke vrijheden wil je het liefst terug?
Ik wil het liefst weer op vakantie en genieten van de zon. Ik zou ook weer graag uitgaan.

En jij?
Wij zijn benieuwd wat het standpunt van onze lezers was en is: ben jij van gedachten veranderd over de vaccinatie? En waarom is dat (niet) zo? Naar welke vrijheden zie jij het meest uit? Laat het ons weten!