Technolution behaalt hoogste trede CO2-Prestatieladder

Gouda – Technologiebedrijf Technolution heeft niveau 5 op de CO2-Prestatieladder behaald. Dit is het hoogste niveau. Technolution is het eerste middelgrote ICT-bedrijf dat dit certificaat haalt en is daarmee een koploper in de ICT-sector. Het bedrijf wist in slechts één jaar tijd maar liefst twee niveaus te klimmen. In 2020 realiseerde de onderneming een reductie van meer dan 500 ton CO2.

 Technolution hecht grote waarde aan maatschappelijk verantwoord en milieubewust ondernemen. Deelname aan de CO2-Prestatieladder is gekoppeld aan duidelijke doelstellingen en is daardoor een belangrijk instrument om de CO2-voetafdruk van Technolution te verkleinen. In 2024 wil Technolution zijn CO2-uitstoot met 66% verminderen ten opzichte van 2019. De onderneming streeft daarnaast actief naar CO2-reductie in de waardeketen.

CO2-reductie in klantprojecten
Niveau 5 van de CO2-Prestatieladder vraagt bedrijven om niet alleen naar de eigen organisatie te kijken, maar ook naar de overige aspecten van de bedrijfsketen, waaronder de activiteiten voor klanten. Voor klanten in onder meer mobiliteit, infrastructuur en energie ziet Technolution kansen om substantiële CO2-reductie te realiseren. Het bedrijf ontwikkelt bijvoorbeeld systemen die de doorstroom van binnenvaartschepen in de Nederlandse wateren versoepelen, waardoor schepen minder wachttijden voor bruggen en sluizen ondervinden. Bovendien heeft het wegverkeer minder last van stilstand. Voor de energiesector realiseert Technolution innovatieve oplossingen voor de energietransitie en de efficiënte benutting van duurzame energiebronnen zoals wind en zon. Deze oplossingen leveren een grote bijdrage aan de CO2-reductie door Technolutions klanten.

Belangrijke certificering voor Technolution
Voor Jan van der Wel, CEO en eigenaar van Technolution, is een ambitieus milieubeleid cruciaal. “Milieubeleid is niet iets wat je er even bij doet. Ik weet zeker dat technologiebedrijven als Technolution een grote rol zullen spelen bij de verdere verduurzaming van de economie. Daarom is dit een belangrijke certificering voor ons. Met de CO2-Prestatieladder kijken we niet alleen naar onze eigen organisatie, maar ook naar wat we kunnen bereiken in het domein van de opdrachtgever. Ik ben trots dat we niveau 5 hebben gehaald. Nu is het zaak om het momentum vast te houden en actief te blijven werken aan de verkleining van onze CO2-voetafdruk.”

Projectleider Gijs Termeer van de SKAO: “De SKAO feliciteert Technolution met het behalen van niveau 5 op de CO2-Prestatieladder. De organisatie toont daadkracht door haar innovatieve en duurzame bedrijfsvoering. Naast Technolution onderschrijven steeds meer bedrijven de meerwaarde van dit instrumentarium. De CO2-Prestatieladder is voor het bedrijfsleven inmiddels het standaardinstrument voor een duurzame groene economie.”

Concrete maatregelen
Technolution zal zijn doelstellingen voor CO2-reductie realiseren met concrete maatregelen. Er zijn kwantitatieve ketenanalyses uitgevoerd om de CO2-reductie van activiteiten voor en met opdrachtgevers te maximaliseren. In samenwerking met Rijkswaterstaat is de doelstelling bijvoorbeeld om door inzet van beslissingssoftware 16 ton CO2 te besparen in 2024 ten opzichte van 2019. Intern wordt gewerkt aan het terugdringen van het brandstofverbruik van het wagenpark door reizen te reduceren en door over te gaan op elektrisch rijden. De parkeergarage van Technolution wordt hiervoor voorzien van veertien laadpunten. Daarnaast is het bedrijf overgestapt op 100% Nederlandse groene stroom en wordt het aantal vliegreizen beperkt. Desktopcomputers worden vervangen door energiezuinige laptops.

Technolution blijft actief zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de CO2-uitstoot te beperken. Het bedrijf zal de deelname aan de CO2-Prestatieladder actief uitdragen en periodiek communiceren over de laatste ontwikkelingen op dit gebied.

Over Technolution
Technolution ontwikkelt hoogwaardige, innovatieve technologie en systemen voor start-ups, scale-ups, multinationals, overheden en andere instellingen, zowel met software als met elektronica. De onderneming is actief in de sectoren energie, mobiliteit, industrie, hightech en high-assurance. Naast het hoofdkantoor in Gouda heeft Technolution vestigingen in Deventer, Arnhem, Denemarken, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het bedrijf biedt werk aan 240 medewerkers en behoort tot de top 30 R&D-bedrijven in Nederland.