Ramadan in het Groene Hart Ziekenhuis

Gouda – Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) besteedt ook dit jaar weer aandacht aan de Ramadan. Op dinsdagavond 13 april begint voor de meeste moslims de vastenmaand. Ondanks het coronavirus wil het GHZ rekening houden met de wensen en het geloof van al haar patiĆ«nten.

Regels en gebruiken

De regels en gebruiken gedurende de Ramadan kunnen het genezingsproces van een gelovige moslimpatiƫnt vertragen of zelfs stilleggen. Tijdens de Ramadan maken patiƫnten samen met hun behandelend arts een afweging tussen de medische verantwoordelijkheid van de arts en de religieuze plicht die een patiƫnt voelt. De arts kan adviseren om op andere wijze aan de religieuze verplichtingen te voldoen.

Maatregelen coronavirus (COVID-19)

Voor de Ramadan is er een speciaal ingerichte gebedsruimte in de Lounge op de eerste verdieping. De lounge is alleen open voor deze gebedsruimte. Om de besmettingskans zo klein mogelijk te houden, is de Lounge verder niet toegankelijk in verband met mogelijke verspreiding van het corona virus. Om verspreiding van het virus te voorkomen mogen patiƫnten maximaal ƩƩn bezoeker per dag ontvangen tussen 18.00 en 20.00 uur. De bezoeker moet een mondkapje van het ziekenhuis dragen en 1.5 meter afstand houden van de patiƫnt.

Het vasten

Tijdens de Ramadan is het voor moslimpatiƫnten mogelijk om na zonsondergang een maaltijd geserveerd te krijgen.