Oncologen in het GHZ starten met geven immunotherapie

Gouda – Een mooie mijlpaal voor het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ): deze maand zijn oncologen in het ziekenhuis, in samenwerking met het LUMC, gestart met het geven van immunotherapie bij een nieuwe patiëntengroep. In het GHZ werden patiënten met longkanker al door de longartsen behandeld met immunotherapie, maar sinds deze maand wordt deze behandeling ook door de oncologen aangeboden (om mee te starten voor bepaalde groepen met darm- en blaaskanker).

Immunotherapie, ook wel checkpointremmers, is een behandeling waarbij de lichaamseigen afweercellen de kankercellen beter helpt te bestrijden. Deze behandeling kan bij verschillende soorten kanker een goed resultaat geven. Eerder verwezen wij deze patiënten door naar het LUMC, maar vanaf nu kunnen onze patiënten hiervoor gewoon in het GHZ terecht.

Hierdoor hoeven zij minder ver te reizen en blijven ze in de eigen vertrouwde omgeving. Zo kunnen we alle oncologische behandelingen waar geen academici voor nodig zijn zelf in huis doen. Bovendien kunnen patiënten die nu al in het LUMC behandeld worden met immunotherapie terugkomen. Zo houden we zorg dichtbij huis, een mooi voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plek!