Kan Libertum nog wel in de Chocoladefabriek blijven?

Gouda – Voor wie het vergeten is, Libertum is het vervolg op het Verzetsmuseum, dat enige jaren geleden de deuren moest sluiten. Libertum werkt voor een groot deel digitaal en wil graag huisvesting krijgen in de Chocoladefabriek in Gouda en daarin ook nog een kleine expositie opzetten om voorlichting te geven. Libertum heeft echter geen museum functie meer.

Libertum huisvesten in de Chocoladefabriek kost extra geld
Het pand van de Chocoladefabriek is eigendom van de gemeente Gouda en om Libertum definitief te kunnen huisvesten moet simpelweg gezegd, het dak eraf en een nieuw dak erop. Daarmee verdwijnt gelijk de bovenste verdieping die voor verder gebruik niet geschikt is. Dat kost natuurlijk een lieve cent.
De gemeente was en is bereid om voor de hele verbouwing 750.000 euro neer te tellen en Libertum heeft door verkoop van het oude pand en wat schenkingen 250.000 euro bij elkaar gesprokkeld. Voor de hele verbouwingsklus moet dus een aannemer worden gevonden die voor 1.000.000 euro de uitdaging aangaat.

De tussenstand:
De openbare aanbesteding is achter de rug en desgevraagd meldt de gemeente ons dat het plan binnen het budget moet passen. En daar wrikt de schoen. Met de potentiële aannemer worden nu oplossingen besproken om het plan bij te stellen. Wat dat gaat inhouden is nog niet bekend evenmin of men er uit komt. Als de onderhandelingen positief kunnen worden afgerond moet er nog met de huidige gebruikers van de Chocoladefabriek besproken worden hoe men de verbouwingsplanning kan passen in het dagelijks gebruik van het gebouw. En ja, de omgevingsvergunning moet ook nog worden afgegeven. Maar desondanks meldt de gemeente dat het streven is om uiterlijk begin juni de toekomstige gebruikers en de omwonenden duidelijkheid te verschaffen.