Iedereen is welkom, of Coronapas in de Goudse horeca?

Gouda – In de persconferentie gisteravond bleek dat (onder meer) de horeca hun klanten vanaf zaterdag 25 september moeten gaan vragen om een Coronapas. De horeca liet al eens eerder blijken moeite te hebben met een rol als politieagent. Weekblad deGouda nam een steekproef onder verschillende horeca ondernemers. Op onze vragen reageerden Café Central, Swing, de Goudse Eend en de Koffiefabriek/Kruim. Het beeld is gemêleerd.

Aanleiding voor onze rondgang was het bericht dat eigenares Hesse-Anne Rosalia van Miss Nice Banana gisteren plaatste op Facebook. Onder het mom van #iedereeniswelkom, gaf zij aan niet te controleren op een coronapas en dat iedereen in haar zaak welkom is. ‘Welkom, wat ook je afkomst, geloofsovertuiging, seksuele geaardheid of medische status is!’

Niet iedere horecazaak in Gouda is zo stellig. De Swing bijvoorbeeld is wel degelijk van plan om de Coronapas te gaan controleren. “Onze bazen zijn nog in overleg”, zegt Maartje van de Swing. Ze heeft al wel een idee hoe het controleren er straks uitziet: “Ik denk dat bij aankomst de corona checkapp laten zien, met een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag”.

Ook Jeroen Carol-Visser, van de Goudse Eend, bevestigt dat er op dit moment veel discussie is in horecakringen. Zelf is hij vrij stellig in zijn aanpak: “Ik ga de coronatest bij de deur doen. Het is voor mij de mogelijkheid om van die belachelijke 1,5 meter af te komen. Je kunt bovendien ook met een testbewijs binnenkomen”. Café Central zegt het lastig te vinden om een statement te maken zoals Miss Nice Banana eerder deed. “Wij zijn bang dat we ruzie met de handhavers krijgen. We moeten het officiële overleg nog gaan voeren. Waar het op lijkt is dat we de app wel gaan gebruiken, maar ik verwacht niet dat we superstreng zullen optreden tegen mensen die hem niet hebben”, aldus Matthijs.

Nick Faken, eigenaar van Kruim en de Koffiefabriek wil nog niet reageren. Hij zegt bericht af te wachten van de Koninklijke Horeca over het onderwerp. De eigenares van Miss Nice Banana was (nog) niet bereikbaar voor commentaar.