Bronzen erepenning Marc de Beyer, oud-directeur Museum Gouda

Gouda – Op woensdag 13 april heeft wethouder Thierry van Vugt de bronzen erepenning uitgereikt aan de heer Marc de Beyer tijdens de officiële preview van Beleef het Wonder van Gouda in de Sint Janskerk. Hij krijgt de erepenning als blijk van waardering voor zijn inzet bij Museum Gouda. Per 1 januari 2022 is De Beyer gestopt als directeur van Museum Gouda en is tot en met maart nog actief gebleven als onbezoldigd adviseur.

De Beyer is vanaf februari 2017 de drijvende kracht geweest van Museum Gouda. In relatief korte tijd heeft hij het museum landelijk op de kaart gezet en laagdrempeliger gemaakt voor Gouwenaars. Daarbij heeft hij een bepalende bijdrage geleverd aan de beleving en bestemming van het cultureel erfgoed in Gouda, evenals het op de kaart zetten van Gouda als cultuurstad.

Met een klein, deskundig en hecht team én een betrokken groep vrijwilligers en vrienden heeft Museum Gouda de afgelopen jaren toonaangevende exposities en projecten gerealiseerd, die ook een directe link met de stad hebben, zoals de exposities ‘Koele Wateren’, ‘Kaarslicht’, ‘Met andere ogen’, het fotografieproject ‘De Woonkamers van Gouda Oost’ en het project ‘Stip op de horizon’.

Zijn inzet reikt verder dan het museum alleen. Zo zette De Beyer zich in voor een mooie invulling van de herbestemming van het stadhuis op de Markt. Als lid van de kunstcommissie stationsgebied maakte hij zich ook hard voor een artistiek en historisch relevante invulling van het kunstwerk dat daar geplaatst gaat worden. In het kader van Gouda750 organiseert Museum Gouda samen met de Sint Janskerk de grootse duo-tentoonstelling ‘Het Wonder van Gouda’.

Bronzen erepenning

De erepenning in brons wordt toegekend als blijk van grote waardering voor grote aansprekende verdiensten op verschillende gebieden die een bijdrage leveren aan de Goudse gemeenschap en/of voor het ontplooien van initiatieven die van grote en langdurige of blijvende betekenis zijn voor de Goudse samenleving. De bronzen erepenning kan worden toegekend aan personen en organisaties voor hun grote actuele verdiensten voor de stad op een bepaald gebied.

Marc de Beyer is per 1 januari 2022 begonnen als directeur-bestuurder van het Teylers Museum in Haarlem, 1 van de 25 musea uit het Rijksmuseale bestel.