IJsselland opent pilot leerafdeling orthopedie

Capelle – Op 1 februari 2021 is er op de afdeling Orthopedie van het IJsselland Ziekenhuis officieel een pilot leerafdeling gestart in de vorm van een leerunit.  

Op een leerunit is een groep studenten verantwoordelijk voor een patiëntgroep, onder supervisie van gediplomeerde verpleegkundigen. Studenten ontwikkelen op deze manier een realistisch beeld van het werk als verpleegkundige en nog belangijker: zij leren elke dag weer, doordat zij zelf handelingen, passend bij hun niveau, bij de patiënt uitvoeren.

In de pilot wordt onderzocht of een leerunit een geschikte begeleidingsstructuur is voor het IJsselland Ziekenhuis. Daarbij wordt gekeken naar het opleiden van meer verpleegkundigen binnen de huidige begeleidingscapaciteit, om zo te voldoen aan de (toekomstige) vraag naar meer verpleegkundigen.  Het gaat hierbij niet alleen om meer instroom. Ook het behoud van studenten tijdens de opleiding en de verwachte – snelle – ontwikkeling die studenten op de leerafdeling doormaken zijn belangrijke elementen.

De opening was, door COVID-19, niet groots, maar wel bijzonder. Op maandag 1 februari 2021 werd de leerafdeling ‘s ochtends officieel geopend door K. Stiger (gediplomeerd verpleegkundige) en M. Chedi (student), in het bijzijn van A. van Wijk (voorzitter Raad van Bestuur), R. Wiersma (manager leerhuis), I. Keusters (manager kliniek) en W. Verkaik (teamleider afdeling orthopedie).

Vertrouwen, samenwerking, verantwoordelijkheid en ontplooiing zijn kenmerkende elementen van een IJsselland leerafdeling. De werkgroep leerafdeling orthopedie zal de leerafdeling de komende tijd observeren en ervaringen van medewerkers, studenten en patiënten verzamelen, zodat de juiste vervolgacties worden ingezet. We kijken enorm uit naar het verdere verloop van deze pilot!