Capelle onderhoud de bomen in de wijken

Capelle – In de periode van februari tot december voert gemeente Capelle aan den IJssel onderhoudswerkzaamheden uit aan de bomen in de gemeente. Ieder najaar inspecteren zij de bomen in Capelle. Bij de inspectie in het najaar van 2020 zijn voornamelijk de bomen in Capelle- West, ‘s -Gravenland, Fascinatio en Schenkel onderzocht. Op basis van deze bevindingen bepalen we welke maatregelen per boom nodig zijn.

Op de kaart kan je zien of takken van een boom worden gesnoeid of dat de boom wordt vervangen. Als de boom wordt vervangen, dan wordt op de kaart ook aangegeven welk type boom hiervoor terugkomt.

Marc Wilson, wethouder Buitenruimte legt uit: “We hebben de zorg voor het groen op straat, in de parken en de plantsoenen van Capelle, zo ook voor de bomen. Met regelmatige inspectierondes houden we de gezondheid van de bomen in de gaten. Deze inspecties laten we uitvoeren door externe bomendeskundigen. Zo kunnen we tijdig maatregelen treffen. Dit kan zijn het snoeien van takken, een nadere inspectie of vervanging. Ook kan het zijn dat aan een deel van de bomen die zijn geïnspecteerd geen onderhoud nodig is.”

Snoei zorgt ervoor dat bomen op een gezonde manier kunnen groeien. Ook takken die in de weg zitten bij een huis of een lantaarnpaal worden gesnoeid.

Jaarlijks vervangt de gemeente ook zieke en dode bomen. Als eigenaar van de bomen heeft de gemeente een wettelijke zorgplicht. Dit betekent dat de bomen regelmatig geïnspecteerd moeten worden en maatregelen worden genomen om schade aan de omgeving zoveel mogelijk te voorkomen.

Er is weinig tot geen overlast bij het snoeien van de bomen. Bij het vervangen van bomen kan het voorkomen dat een gedeelte van de straat tijdelijk wordt afgesloten. We proberen ook hierbij de overlast zoveel mogelijk te beperken.