Bomenkap door iepziekte

Capelle – Ondanks voorzorgsmaatregelen en preventieve behandeling in Capelle aan den IJssel toch last van iepziekte.

Jaarlijks worden iepen, bomen die vatbaar zijn voor iepziekte, in Capelle preventief behandeld tegen deze ziekte. Ondanks deze voorzorgsmaatregelen en preventieve behandeling zijn er dit jaar helaas veel zieke bomen. Om verspreiding en aantasting van andere bomen tegen te gaan hebben we de verplichting om zieke exemplaren zo snel mogelijk te verwijderen nadat een besmetting is geconstateerd. Onlangs zijn er bomen met iepziekte verwijderd op de volgende locaties:

  • Couwenhoekseweg
  • Roerdomplaan
  • Valeriusrondeel
  • Rivierweg
  • Vrijheidsdans
  • Purmerhoek
  • Keerkring
  • Ernst Balachrade

Op een later moment zullen we bepalen welke soorten we hiervoor zullen herplanten.

Iepziekte

De iepziekte is een zeer agressieve schimmelziekte die door heel kleine zwarte kevers, de iepenspintkevertjes, wordt verspreid. Zodra de gemeente in het gemeentelijk bomenbestand een iep ziet met takken waar de bladeren aan de twijg gaan hangen en bruin worden, gaan we over tot bomenkap.

Actie bewoner

Heb jij als eigenaar een (vermoedelijk) zieke iep, bel dan zo spoedig mogelijk met de gemeente. Zij kunnen constateren of er daadwerkelijk iepziekte aanwezig en je verder adviseren hoe verder te handelen. Deze boom MOET verwijderd worden door deskundige boomverzorgers. Particulieren mogen de zieke boom (stam, takken, wortels) niet zelf afvoeren of verwerken.

Afval van zieke iepen deskundig verwerkt

Afval van iepen moet op de juiste wijze worden bewerkt en afgevoerd door deskundigen. Anders kan tijdens opslag of het transport alsnog verspreiding van de ziekte plaatsvinden.

Wat kan je doen?

Zie je ergens in Capelle aan den IJssel een iep, te herkennen aan de bladeren met de ongelijke bladsteel, die wellicht ziek is doordat er bladeren verwelken, geel en vervolgens bruin worden? Geef dit dan door aan de gemeente. Onze groenspecialisten gaan er kijken en met de eigenaar bespreken wat er moet gebeuren.